Thyroid nodularity - true epidemic or improved diagnostics - Staničić, Josip; Prpić, Marin; Jukić, Tomislav, liječnik, 1971.-; Borić, Marta, liječnica; Kusić, Zvonko (2009)
Incidencija čvorova štitne žlijezde u stalnom je porastu posljednjih 30 godina, od uvođenja novih dijagnostičkih metoda poput ultrazvuka i kompjutorizirane tomografije, što predstavlja pravi izazov pri određivanju najboljeg pristupa u liječenju ove nove 'epidemije'. Analizirali smo i usporedili podatke iz nekoliko istraživanja koja navode učestalost čvorova štitne žlijezde utvrđenih na autopsiji, palpacijom i ultrazvukom od 13%-60%, 0,5%-6,5%, odnosno 13,4%-46%. To pokazuje kako je ultrazvuk vrlo osjetljiva i točna dijagnostička metoda, međutim, njegova primjena dovodi do sve većeg broja slučajno otkrivenih, klinički neznačajnih čvorova štitnjače. Stoga ultrazvuk štitnjače ne treba primjenjivati bez kliničke indikacije koju je postavio specijalist za štitnu žlijezdu
Bibliografija: 41 jed
Keywords: Štitna žlijezda -- Štitnjača -- Čvor u štitnjači -- Ultrazvuk -- Kompjutorizirana tomografija