Rectus abdominis muscle endometriosis after cesarean section : case report - Đorđević, Momčilo, liječnik (Array, 2009)
Endometrioza se definira prisustvom funkcionalnih endometrijalnih žlijezda i strome izvan šupljine maternice, gdje je njihova normalna lokalizacija. Endometrioza je jedan od najčešćih ginekoloških entiteta, prisutna kod 8%-18% menstrualnih žena. Endometrioza može biti intra-i ekstrapelvične lokalizacije. Najčešći slučajevi su intrapelvične lokalizacije koje zahvaćaju ovarijume, zatim Douglasov prostor, pelvični peritoneum, veze maternice, mokraćni mjehur, rektum. Abdominalna endometrioza je najčešća lokalizacija ekstrapelvične endometrioze i obično se razvija na vezivnom tkivu. Ekstrapelvična implantacija endometrijalnog tkiva može biti na bilo kom organu u organizmu uključujući i kožu, epiziotomiju, pluća, jetru, ekstremitete, mozak i trbušni zid