Unemployed and long-term unemployed in Croatia : evidence from labour force survey - Botrić, Valerija (Array, 2009)
U radu se analiziraju razlike između karakteristika zaposlenih i nezaposlenih na hrvatskom tržištu rada. Analiza je provedena na temelju podataka ankete o radnoj snazi Državnog zavoda za statistiku za 2006. godinu. Poduzorak ženske i muške populacije je analiziran odvojeno. Rezultati pokazuju da su zanimanje, imigrantski i bračni status nezaposlenih osoba signifikantni prediktori nezaposlenosti za obje populacije, dok kod obrazovanja, dobi i stanovanja u urbanim sredinama postoje određene rodne razlike. Dodatno pitanje koje je istraženo u radu je – postoje li razlike između dugotrajno i kratkotrajno nezaposlenih. Rezultati provedene empirijske analize pokazali su da pored specifičnih zanimanja i bračnog statusa, za obje je populacije dob signifikantna. Uvjetna nadnica je dodatno signifikantna za mušku, a obrazovanje za žensku populaciju