WAGR syndrome : a case report - Starčević, Mirta (Array, 2009)
Sindrom WAGR je rijedak genetski poremećaj sporadične pojavnosti koji se klinički prezentira Wilmsovim tumorom, aniridijom, genitourinarnim anomalijama i mentalnom retardacijom. Obilježen je de novo delecijom u distalnom kraku 11. kromosoma u regiji 11 p13, a dokazuje se genetskim ispitivanjem metodom fluorescentne in situ hibridizacije (FISH). Sindrom se najčešće prepoznaje po aniridiji prisutnoj kod rođenja, dok se Wilmsov tumor obično razvija tijekom ranog djetinjstva, no moguće je u bilo kojoj životnoj dobi. Multidisciplinski pristup je nužan u liječenju ne samo tumora, nego i raznolikih kliničkih obilježja i mogućih komplikacija sindroma koji čine poseban terapijski izazov