Spontaneous pneumomediastinum in a healthy adolescent - Čičak, Biserka (Array, 2009)
Spontani pneumomedijastin (SPM) je rijedak klinički entitet obilježen prisutnošću slobodnog zraka oko medijastinalnih struktura bez jasnog uzroka kao što je trauma. SPM je rijedak u djece i javlja se uglavnom u muških adolescenata. Obično se pojavljuje sekundarno nakon rupture alveola i prodora zraka u plućni intersticij, a potom slijedi prodor zraka prema hilusima i u medijastin. Različiti patološki i fiziološki događaji mogu dovesti do rupture alveola, a u djece je najčešći uzrok astma. Klinička dijagnoza se temelji na trijasu simptoma, a to su bol u prsištu, dispneja i supkutani emfizem. Dijagnoza se potvrđuje rendgenskom snimkom