Varaždinski generalat u službi apsolutističkih težnji Bečkoga dvora - Cerić, Lidija (Array, 2009)
Tijekom čitavog razdoblja postojanja Vojne krajine, od 1578. pa do odluke o razvojačenju Vojne krajine 1871. i ujedinjenja s Civilnom Hrvatskom 1881., Hrvatski sabor bezbroj je puta ponavljao zahtjev da se vlast hrvatskoga bana i Sabora protegne na teritorij Vojne krajine. Osobito je to vrijedilo za Varaždinski generalat, koji je, oslobađanjem Slavonije i Srijema od turske vlasti potkraj 17. stoljeća, prestao biti pogranično područje prema Osmanskom Carstvu. To je bio jedan od jačih argumenata, ako ne i najjači, hrvatskih staleža koji su zahtijevali povratak teritorija Varaždinskoga generalata pod ingerenciju Hrvatskoga sabora