Kožni ubodni test u dojenčadi : koliko je koristan u dijagnosticiranju atopije? - Ivković-Jureković, Irena (Array, 2009)
U mnoge djece atopičara prvi se znakovi i simptomi IgE posredovane preosjetljivosti javljaju već u dojenačkoj dobi. Kožno testiranje i dalje je osnova u dijagnostici alergija u djece. Kožni ubodni test naširoko se primjenjuje u procjeni alergijskih poremećaja i ostaje, kako u odraslih tako i u djece, metoda prvog izbora u ispitivanju neposredne IgE posredovane reakcije. Ipak, često se raspravlja o praktičnoj koristi i točnosti kožnog ubodnog testa u dojenčadi. Cilj ovog ispitivanja bio je utvrditi mogućnost primjene kožnog ubodnog testa kao dijagnostičke metode u dijagnosticiranju preosjetljivosti na nutritivne i inhalacijske alergene u dojenčadi te ispitati njegovu povezanost s koncentracijom specifičnih IgE protutijela na ispitivane alergene. Cilj je bio i dati preporuke za alergološko testiranje u male djece, temeljene na dokazima