Bilateralne postpneumokokne pneumatocele u devetnaestomjesečnog dječaka : prikaz slučaja i pregled literature - Bazina, Mirna (Array, 2009)
Prikazan je devetnaestomjesečni dječak s kliničkom slikom apscendirajuće pneumokokne pneumonije. Uspješno je liječen 10 dana beta-laktamskim antibioticima. Na kontrolnom rengenogramu pluća uočene su dvije prstenaste tvorbe - bilateralne pneumatocele nastale tijekom rezolucije pneumokokne pneumonije. Pravilnog simetričnog izgleda, jedna drugoj „zrcalna slika“, bile su zanimljiv nalaz, rijetko viđen u radiološkoj literaturi. Štoviše, dosad nije opisana pojava pneumatocele kao izolirane komplikacije, bez prisutnih znakova empijema i/ili efuzije, u pneumokoknoj pneumoniji djece