Integracijski potencijal Mađarske, Češke, Slovačke i Poljske : komparativna analiza - Sošić, Mario (Array, 2008)
U središtu znanstvenoga interesa ovoga rada stoji pitanje – u kojoj je mjeri moguće očekivati da će četiri zemlje iz istočnoga proširenja Europske Unije, Mađarska, Češka, Slovačka i Poljska, nakon uspješno zaključenoga procesa pristupa, dati pozitivan doprinos razvoju procesa demokracije i integracije u Europskoj Uniji. Na temelju komparativne analize empirijskih rezultata i procijenjenih tendencijskih oznaka integracijskoga potencijala Mađarske, Češke, Slovačke i Poljske, pokazuje se kako nema integracijsko orijentacijske konvergencije između tih četiriju novih članica EU-a, nego su Mađarska i Slovačka više usmjerene integralistički, dok Češka i Poljska tendiraju suverenitetskom integracijskom konceptu. Iz dobivenoga se empirijskoga rezultata izvodi tvrdnja da će Mađarska i Slovačka dati kooperativan i beskonfliktan demokratski doprinos u daljnjem "produbljivanju EU-a" i prointegracijski doprinos u daljnjem širenju Europske Unije, dok će, nasuprot tomu, Češka i Poljska ići manje kooperativnim putem u kreiranju i ostvarenju zajedničkih europskih integracijskih politika