Ponovni napadaji i epilepsija nakon prvog neprovociranog epileptičkog napadaja: retrospektivna analiza hospitaliziranih bolesnika - Cvitanović-Šojat, Ljerka (Array, 2009)
Neprovocirani epileptički napadaj je onaj koji se javlja bez poznatog uzroka, što isključuje napadaje povezane s akutnim infekcijama, traumama, krvarenjima središnjeg živčanog sustava ili metaboličkim poremećajem (poremećaji homeostaze organizma - acidoza, hipoglikemija, elektrolitski disbalans). Odluka o liječenju prvog neprovociranog epileptičkog napadaja, rizik pojave ponovnog napadaja i rizik za razvoj epilepsije u djece i adolescenata nalazi se u uputama koje su temeljene na dokazima (engl. evidence-based). Analizom evidence-based podataka pokazalo se da će kroz određeno vremensko razdoblje dio djece imati drugi napadaj ili više njih, ili će razviti epilepsiju neovisno o liječenju antiepilepticima, pa se odluka o započinjanju liječenja mora donositi individualno. Načinjena je retrospektivna studija i prikazani su podatci s neuropedijatrijskog odsjeka Kliničke bolnice «Sestre milosrdnice», koji pokazuju da je od 226-ero djece hospitalizirane na odjelu nakon prvog neprovociranog epileptičkog napadaja njih 29-ero imalo drugi napadaj. Dijagnostička obrada obavljena je nakon prvog i nakon drugog napadaja. Dijagnoza epilepsije ili epileptički sindrom postavljena je u 25-ero djece, odabrana je odgovarajuća antiepileptička terapija, praćena je kontrola bolesti