Mogućnosti liječenja tikova gama globulinom - Stoini, Eugenio (Array, 2009)
Tik je u djece relativno učestala pojava poremećaja pokreta. Uzroci su nejasni, a povezivali su se s različitim psihoemocionalnim i organskim poremećajima. Posljednjih nekoliko godina tikovi se u neke djece, genetski predisponirane, povezuju s autoimunskim poremećajima na razini bazalnih ganglija, a pokrenutih infekcijama uzrokovanih beta streptokokom skupine A. Nakon tih spoznaja tik se ubraja u skupinu poremećaja pokreta uzrokovanih streptokoknim infekcijama (PANDAS). Na osnovi novih etioloških spoznaja došlo se do zaključka da uporaba gama globulina u nekih bolesnika može dovesti do definitivnog izlječenja tika