Akutni longitudinalno ekstenzivni transverzni mijelitis kod šestogodišnjeg dječaka - Delin, Sanja, liječnica (Array, 2009)
Akutni transverzni mijelitis (ATM) rijetka je bolest u dječjoj i adolescentnoj dobi. U SAD-u učestalost se procjenjuje oko 1-4 na 1 000 000 ljudi na godinu, ali ne postoji specifična procjena pedijatrijske incidencije. Bolest je klinički obilježena bilateralnom disfunkcijom kralježnične moždine,koja se očituje simetričnom mlohavom slabošću donjih ekstremiteta praćenom poremećajem osjeta i disfunkcijom mjehura. Opisali smo slučaj dječaka s tipičnim, longitudinalno ekstenzivnim ATM-om, naglim i promjenjivim nastupom paralize i progresijom unutar nekoliko sati. Dijagnoza je postavljena temeljem kliničke slike i tijeka bolesti, analizom cerebrospinalnog likvora (CSL), elektrofiziološkim pretragama kao i nalazom magnetske rezonancije (MR), koja je pokazala longitudinalno ekstenzivnu leziju medule spinalis. Unatoč rano uvedenim visokim dozama kortikosteroida u kombinaciji s plazmaferezom, njegov oporavak je spor i nakon 3 mjeseca ima još ozbiljne sekvele, te je i dalje na intenzivnoj fizikalnoj terapiji i kontinuirano će se pratiti.