Interfazna citogenetika u dijagnostici i praćenju onkoloških bolesnika - Petković, Iskra (Array, 2009)
Poznato je da su stečeni poremećaji genoma svojstvo tumorskog tkiva. Nalazi specifičnih poremećaja kromosoma i genskih lokusa imaju praktičnu primjenu u onkologiji, jer pridonose preciznom postavljanju dijagnoze, predikciji tijeka bolesti, stratifikaciji bolesnika u rizične skupine, odabiru odgovarajućeg protokola liječenja i praćenju tijeka bolesti. Danas se na raspolaganju nalaze različite metode ispitivanja genoma tumorskih stanica. Posebno je zanimljiva metoda interfazne fluorescentne in situ hibridizacije (FISH). U ovom radu dan je kratak pregled interfazne FISH metode, upućeno na prednosti u odnosu na citogenetska ispitivanja mitotskih stanica i na metode za molekularnu analizu DNA. Posebna je pozornost posvećena pojedinim tipovima DNA sondi i njihovoj upotrebi za ispitivanje numeričkih poremećaja kromosoma, fuzijskog genskog produkta, poremećaja specifičnih gena te gubitka ili amplifikacije pojedinih genskih lok