Limfomi u dječoj dobi - Dominis, Mara (Array, 2009)
Limfomi nastaju iz prekursorskih limfocita promjenama onkogena koje uzrokuju deregulacije faktora rasta. Limfome čine klonalne stanice koje imaju mogućnost daljnjih malignih promjena. Ekspanzija klonalnih neoplastičnih stanica često se vide kao diskretne tvorevine, te ih je dijagnostički teško prepoznati kao limfome. Najčešći limfomi dječje dobi s jasno definiranim dijagnostičkim kriterijima su: limfoblastična leukemija/limfom, difuzni B velikostanični limfom medijastinuma (DLBCL), Burkittov limfom (BL), Hodgkinov limfom (HL), anaplastični velikostanični limfom – CD30+/ALK+ (ALCL/CD30+/ALK+). Neki entiteti, kao npr. malostanična varijanta ALCL/CD30+/ALK+, hepapatosplenični limfom i NK/T limfom sličan stanicama, zahtijevaju ranu dijagnozu zbog izrazito agresivnog tijeka bolesti. Zbog toga se dijagnostički postupak u dječjoj hematopatologiji mora sastojati od svih dijelova potrebnih za brzo postavljanje točne dijagnoze. Optimizacija procesuiranja uzoraka tkiva nužna je za preciznu interpretaciju dijagnostičkih postupaka. Raspoložive sofisticirane metode zahtijevaju vještu početnu selekciju uzoraka tkiva temeljenu na kliničkim podatcima ili makroskopskom pregledu tkiva. Posebno je važan profesionalan i kolegijalan odnos dijagnostičara i kliničara. Klinička interpretacija simptoma, raširenost i tijek bolesti od neprocjenjive su važnosti i uvijek trebaju biti uzeti u obzir prilikom postavljanja dijagnoze