Detekcija i dijagnostika primarnih karijesnih lezija - Kühnisch, Jan (Array, 2009)
Cilj ovog preglednog članka je osvrt na poteškoće koje se javljaju kod dijagnostike karijesa te procjena trenutno dostupnih metoda za detekciju i dijagnostiku karijesa. Osim toga, traži se odgovor na pitanje koje su metode preporučljive za otkrivanje primarnih karijesnih lezija u svakodnevnoj praksi. Uz prednosti i nedostatke svih dijagnostičkih postupaka, diferencirana vizualna inspekcija na očišćenom i posušenom zubu čini temelj pri otkrivanju karijesa. Ovisno o dobi, zubnom statusu i individualnom riziku od nastanka karijesa pacijenta, taj nalaz bi trebalo nadopuniti rendgenskim bite-wing snimkama (snimka sa zagrizom u traku) koko bi se procijenila aproksimalna i okluzalna područja. Kao dopunska metoda pri detekciji i kvantitativnoj procjeni karijesnih lezija u fisurama i jamicama dobrom se pokazala i laserska fluorescencija. Na aproksimalnim plohama dodatnu kliničku metodu detekcije dentinskih lezija čini optička transiluminacija