Aktivnosti i prepreke u zasnivanju radnog odnosa za osobe s invaliditetom - Kiš-Glavaš, Lelia (Array, 2009)
2007. godine Program ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) Hrvatska (www.undp.hr), pokrenuo je projekt – The Right to live in a Community: Social Inclusion and Persons with Disabilities u okviru kojeg je realiziran znanstveni projekt Stavovi nezaposlenih osoba s invaliditetom prema zapošljavanju i neke aktivnosti s ciljem pove anja njihove zapošljivosti, dio rezultata kojeg e biti prezentiran u ovome radu. Cilj je rada utvrditi koje aktivnosti nezaposlene osobe s invaliditetom u Republici Hrvatskoj poduzimaju s ciljem iznalaženja zaposlenja te koje ih poteško e i prepreke, prema njihovoj vlastitoj samoprocjeni, sprječavaju pri vć em aktiviranju za traženje posla. Na uzorku od 573 ispitanika iz sve četiri regije Republike Hrvatske, na odabranim varijablama primijenjenog Upitnika o zapošljavanju za osobe s invaliditetom te korištenjem faktorske analize, izolirano je ukupno 8 faktora. Rezultati govore u prilog velikoj pasivnosti osoba s invaliditetom prilikom traženja posla, uz istovremeno nepostojanje značajnijih pecipiranih teškoća i prepreka pri njihovom aktivniranju. Naglašava se odgovornost samih osoba s invaliditetom u kreiranju vlastite budućnosti