Kada bi se karijesna lezija trebala invazivno liječiti i kada su dovoljni profilaktički postupci? : Pomoć za donošenje odluke u stomatološkoj svakodnevici - Wicht, Michael (Array, 2009)
Terapijske odluke se u stomatološkoj svakodnevici uglavnom donose s većim ili manjim stupnjem nesigurnosti. U pogledu na tu činjenicu bi se cilj stomatološkog djelovanja trebao sastojati od minimiranja nesigurnosti na način da se nalazi što detaljnije i uzimanjem u obzir svih lokalnih i općih faktora rizika dokumentiraju. Članak daje prijedloge u pogledu na terapiju karijesa i način uzimanja klinički-vizualnih i radioloških nalaza. Integracija nalaza treba uslijediti uzimanjem u obzir aktivnost karijesa, kao i općeg i lokalnog rizika od karijesa, te poslužiti kao temelj za postavljanje dijagnoze iz koje se u konačnici može izvesti terapijska preporuka. Indikacija za invazivni pristup (terapija ispunom) postoji u pravilu kod postojanja površinske kavitacije, kao i progresivne dentinske demineralizacije i degradacije.Terapija ispunom bi, doduše, trebala biti sastavni dio prema pacijentu centriranom, sanacijskom konceptu i u osnovici bi trebao biti popraćen preventivnim postupcima. Kako u pravilu postoji više od jedne terapijske opcije, nužno je razmatranje prednosti i nedostataka pojedinih alternativa zajedno s pacijentom, te mu u skladu "shared decision-making" dopustiti participaciju u procesu donošenja odluke