Sadržaj bjelančevina i urod zrna genotipova jarog ječma u različitim proizvodnim uvjetima - Lalić, Alojzije (Array, 2009)
U pokusima s četiri sorte jarog ječma (Astor, Fran, Matej i Scarlett) tijekom pet godina (2004.-2008.) na dva lokaliteta (Osijek i Nova Gradiška) istraživan je interakcijski učinak sorte i okoline na urod zrna i količinu bjelančevina u zrnu modelima AMMI1 i AMMI2. Analizom varijance utvrđeni su značajni učinci godine i sorte na urod zrna, dok su učinci godine, lokaliteta, norme sjetve i sorte značajno utjecali na sadržaj bjelančevina. Interakcijski učinci dokazani su za urod zrna (godina x lokacija, godina x lokacija x norma sjetve i godina x sorta), te za sadržaj bjelančevina (godina x lokacija, godina x norma sjetve i godina x sorta). Sorta Matej ostvarila je najviši urod zrna u provedenim istraživanjima, uz nizak interakcijski skor IPCA1, a što ukazuje na visoku adaptabilnost ove sorte uvjetima proizvodnje. Na biplotu se uočava povezanost ove sorte s uvjetima proizvodnje lokacije Nova Gradiška - 2005. Sorta Scarlet, uz urod zrna na razini prosjeka pokusa, vrlo visokog je interakcijskog skora IPCA1, a što ukazuje na nižu adaptabilnost ove sorte uvjetima proizvodnje (lokacijegodine) u provedenim istraživanjima