Bc Marta - nova sorta ozime zobi - Mlinar, Rade (Array, 2009)
U 2008. godini Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Republike Hrvatske priznalo je novu sortu ozime zobi Bc Marta.Vlasnik i širitelj sorte je Bc Institut d.d. Zagreb. U pokusima Komisije za priznavanje tijekom tri godine (2006. – 2008.), na četiri mjesta u Hrvatskoj, sorta zobi Bc Marta ostvarila je prosječan prinos zrna 6.626 kg/ha. Postigla je veći prinos od standardne sorte Džoker za 3,8 %. Nova sorta povoljno kombinira svojstva rodnosti i razne komponente kvalitete. Na osnovu kemijskih analiza, sorta Bc Marta sadrži prosječno: 12,13 % bjelančevina, 6,03 %, masti, 3,42 % minerala, 68,16 % bezdušičnih ekstraktivnih tvari (NET) i niži povoljni udio celuloze 10,26 %. Sorta Bc Marta ima krupno i dobro ispunjeno zrno. Hektolitarska masa u prosjeku iznosi 51,67 kg/hl a masa 1000 zrna 35,12 grama