Influence of different types of substrates in growth intensity of seedlings for different hybrids of tomato (Lycopersicon esculentum Mill.) - Kaciu, Skender (Array, 2009)
Rajčica i paprika najvažnije su povrtne kulture na Kosovu. Rajčica se godišnje uzgaja na oko 2.000 ha. Kvaliteta proizvedenih presadnica važna je predispozicija za uspješnu proizvodnju rajčice. Supstrati koji se na Kosovu koriste za proizvodnju presadnica su različiti. U cilju utvrđivanja utjecaja supstrata na rast i razvoj presadnica rajčice u različitim fazama korištena su tri tipa supstrata: ilovasto tlo SP1 (tlo pomiješano s razgrađenom organskom tvari 50:50), treset SP 2 i treset pomiješan s ilovastim tlom SP3 (50:50). Supstrati su testirani na tri hibrida rajčice (Graziella, Big Bef i Amati). Pokus je postavljen po shemi običnog bloknog rasporeda u tri ponavljanja. Analizirana je masa svježeg korijena, dužina korijena, dužina presadnice, dužina internodija i težina svježe stabljike