Očuvanje kontura mekog tkiva nakon ekstrakcije kao priprema za slijedeću implantaciju : prikaz slučaja - Ackermann, Karl-Ludwig (Array, 2009)
Nakon ekstrakcija mora se na osnovi sistematske analize tvrdog i mekog tkiva često implantirati,odgođeno ili kasnije. Gubitak tkiva povezan sa odgađanjem smanjuje šanse za estetskizadovoljavajući nadomjestak. Dotični prikaz slučaja demonstrira kako se meko tkivo može stabiliziratikada bukalna koštana lamela nedostaje ili je signifikantno reducirana. Korak po korak se prikazujekako se ekstrakcijska alveola puni sa prirodnim koštanim materijalom koji sadrži kolagen (Bio-Oss®Collagen), prepušta sekundarnoj epitelizaciji te kako se bezubi prostor zatvara sa privremenimadhezivnim mostom. Zbog nedovoljno dimenzionirane kosti je u prikazanom slučaju nakon cijeljenjadefekta potrebna još i augmentacija. Prednost metode je da se zahvat na mekom tkivu olakšava utrenutku implantacije ili augmentacije. Pacijent se manje opterećuje i sa većom predvidivosti seuspijeva postići estetski dojmljive rezultate