Effect of photoperiod, cultivar and number of lateral shoots on vegetative growth and flowering of poinsettia - Batelja Lodeta, Kristina (Array, 2009)
U radu je praćen utjecaj fotoperioda i broja lateralnih izboja na vegetativni rast, obojenje brakteja te broj otvorenih centralnih klastera cvijeta (cijatija) kod pet sorata božićne zvijezde. Sorte su uzgajane pri tri različite dužine dana: kratki dan (KD, 9 h) dugi dan (DD, 13 h) i prirodni dan (PD; 11-h dužina dana od 15. do 31. listopada.; 10-h dužina dana od 1. do 15. studenog.; 9.5-h dužina dana od 15. do 30. studenog; 9-h dužina dana od 1. do 15. prosinca.). Vegetativni rast bio je pod utjecajem sorte. Kratki dan utjecao je na povećan broj cijatija. Bolja obojenost brakteja zabilježena je kod biljaka uzgajanih pod utjecajem prirodnog i produženog dana nego kod biljaka uzgajanih pri kratkom danu. Vrijeme koje je potrebno za inicijaciju cvatnje svake pojedine sorte najvjerojatnije je bilo razlogom razlike postotka obojenja brakteja pod utjecajem iste dužine dana