Dinamika fitoplanktona u jezeru Vrana (otok Cres) - Tomec, Marija (Array, 2009)
Jezero Vrana je kriptodepresija ispunjena vodom s maksimalnom dubinom oko 76 m, dugo oko 5 km, široko 1,5 km, a površina mu iznosi oko 5,5 km2. Smješteno je u središnjem dijelu otoka Cresa i proteže se u smjeru sjever–jug. Jezero je oligotrofno, monomiktičnog karaktera sa zimskom cirkulacijom i ljetnom termalnom stratifikacijom. Istraživanje dinamike fitoplanktona provedeno je u rujnu i prosincu 2008., te u lipnju godine 2009. Uzorci mrežnog fitoplanktona sakupljani su na pet lokaliteta u jezeru na dubinama 0,5, 10, 20, 30, 40, 50 i 70 m. Za određivanje raznolikosti fitoplanktonskih vrsta iskorišten je kvocijent flornog identiteta (K). Uz sakupljanje fitoplanktona, izmjereni su osnovni fizikalno–kemijski pokazatelji: prozirnost jezera, temperatura vode, pH–vrijednost i količina otopljenog kisika u vodi. Prozirnost je bila između 6 m u rujnu i 15 m u prosincu. Temperatura vode jezera mijenjala se sukladno promjenama temperature okolnoga zraka, a kretala se od 9,3 ºC u prosincu (70 m), do 25,0 ºC u rujnu (0,5 m). pH–vrijednost bila je između 7,74 u donjemu, dubokom sloju i 8,73 u gornjem sloju jezera, točnije, na dubini od 10 m (V2). Koncentracija otopljenog kisika (mg/L O2) u jezeru Vrana bila je između 6,5 mg/L u rujnu i 13,9 mg/L u prosincu. U kvalitativnom sastavu mrežnog fitoplanktona utvrđene su 132 vrste u rujnu 2008. godine, odnosno 111 vrsta tijekom prosinca iste godine. U lipnju 2009. determinirano je 88 mikrofita. Kvantitativnim analizama je utvrđena gustoća jedinki, koja je bila uvijek manja (<) od 104 stanica/L, što upućuje na oligotrofno ili slabo produktivno jezero