Uloga novca u metastrukturnoj promjeni tržišnog društva i globalna financijska kriza - Kovač, Bogomir (Array, 2009)
Autor u svojem prilogu povezuje ulogu novca i financija s temeljnim strukturiranjem društvenih odnosa. Novac je jedini opći oblik društvenog bogatstva, njegova mjera i smisao. Dosad je ekonomska teorija međutim političko- ekonomsku ulogu novca podcjenjivala i previđala. To se najradikalnije otkriva upravo u razdobljima velikih financijskih i ekonomskih kriza. Zato autor naglašava kako sadašnja ekonomija gospodarske depresije često baca u depresiju same ekonomiste i njihovu znanost. Bidetova teorija moderne, skupa s onom Habermasovom, posljednji je veliki pokušaj teorijskog objašnjenja društvenog totaliteta. No njegova se teorijska rekonstrukcija društva pomoću ishodišnih "metastruktura" temelji na nefinancijskim i nenovčanim oblicima društvenog posredovanja. Tu počiva njegova društvenost, temelj ishodišne komunikacije i kooperacije kao metastrukture razvoja tržišnog društva. Sadašnja je kriza problem zaduživanja dotjerala do apsurda