Prilog genealogiji Hegelova poimanja građanskog društva : (članak o prirodnom pravu, 1802) - Vujeva, Domagoj (Array, 2009)
U radu se polazi od Hegelova zrelog shvaćanja građanskog društva kao rodnog mjesta modernog značenja tog pojma. Budući da je to shvaćanje posljedica u prvom redu Hegelova suočavanja s političkom ekonomijom, autor problematizira Hegelov prvi pokušaj inkorporacije modernih ekonomskih tema u običajnosnu cjelinu u Članku o prirodnom pravu iz 1802. Pokazuje se da je osnovni paradoks prve varijante Hegelove znanosti o državi njegovo nastojanje da obnovi klasični prirodnopravni okvir u uvjetima modernog ekonomskog i političkog života. Zbog toga Hegel ne vidi u punoj mjeri emancipacijski potencijal niti specifično moderan karakter sistema ekonomske i privatnopravne međuovisnosti pojedinaca, pa ih, s jedne strane, tumači kao posljedicu raspada antičke običajnosti, dok, s druge, njegove članove u konstrukciji običajnosnog totaliteta dodjeljuje staležu neslobodnih. Upravo zbog objašnjenja povijesnog ishodišta tih sistema i načina njihove inkorporacije u običajnosni totalitet Članak o prirodnom pravu, zaključuje autor, ne može se smatrati mjestom Hegelove konačne formulacije teorije građanskog društva