Sistematizacija i svojstva staklenionomernih cemenata - Lohbauer, Ulrich; Krämer, Norbert (2009)
Konvencionalni staklenionomerni cementi i dalje igraju bitnu ulogu u restaurativnoj stomatologiji. Njihove indikacijske obuhvaćaju široko polje od izrade podloga do ispuna u trajnoj denticiji. Ovim člankom se stoga daje pregled osnovnih svojstava, sistematizacije i kliničkih mogućnosti ove skupine materijala. Staklenionomerni cementi odlikuju se jednostavnim rukovanjem, biokompatibilnošću i antimikrobnim djelovanjem. Fizikalna svojstva materijala poput čvrstoće, postojanosti na abraziju i zamor materijala ipak ograničavaju mogućnost korištenja ovog materijala za dugotrajne ispune u trajnoj denticiji
Bibliografija: 36 jed
Keywords: Staklenionomerni cement -- Restaurativna stomatologija -- Čvrstoća -- Abrazija