Uporaba poliaktidom obloženog beta-trikalcijfosfata u zatvaranju oro-antralnih komunikacija - Neumeyer, Stefan (Array, 2009)
Kod devet pacijenata je ekstrakcija zuba u distalnom području gornje čeljusti dovela do oro-antralnekomunikacije (OAK). U svim slučajevima otvoreni sinus nije bio inficiran, tako da je bilo indicirano imedijatno zatvaranje OAK. Umjesto poznatih kirurških tehnika, ovdje je primijenjen novi, minimalno invazivni postupak. Pri tome su nakon primarnog prekrivanja same perforacije sinusa s oksigeniranom celulozom koronalne 2/3 ekstrakcijske rane ispunjene do ruba okolne gingive s poliaktidomobloženim beta-trikalcijfosfatom. Kod svih pacijenata je nastupilo brzo, stabilno postoperativno zatvaranje OAK s aloplastičnim koštanim materijalom. Cijeljenje je u svim slučajevima prošlo bez komplikacija. Nakon otprilike 2 tjedna došlo je do kompletnog vitalnog zatvaranja mekih tkiva priparcijalnoj degradaciji pojedinih čestica trikalcijevog fosfata.