Asocijacija Festuco drymeiae-Fagetum Magic 1978 (Aremonio-Fagion) u vegetaciji sjeverozapadne Hrvatske - Trinajstić, Ivo (Array, 2009)
U radu se objavljuju podaci o nalazištima as. Festuco drymeiae-Fagetum Magic 1978 u Hrvatskoj. Ta je šumska zajednica bukve s brd skom vlasuljom po prvi puta opisana u Slovačkoj (Magic 1978), a kasnije je otkri vena i u Sloveniji (Cimperšek 1988), Zupančič i dr. (2000). Svojevremeno je bila uočena i u Hrvatskoj, ali kao Fage tum illyricum bo reale festucetosum drymeiae (Regula -Bevilacqua 1978). U najnovije vrijeme as. Festuco drymeiae-Fagetum otkrivena je, i njen floristi čki sastav sintakso nomski analiziran i u slavonskom gorju, na Požeškoj i Mok roj gori (Baričević2000) i Dilju (Škvorc 2006). U šumskoj vegetaciji sjeverozapadne Hrvatske as. Festuco drymeiae-Fage tum proučavana je do sada na gorama između Drave i Save, na Macelju, Rav noj gori, Strahinščici i Ivančici, a njen je floristički sastav prikazan na tablici 1. Na temelju florističke strukture mogu se razlikovati tipična subas. festucetosum drymeiae, te izrazito termofilna subas. fraxinetosum orni. Ta subasocijacija pokazuje florističku povezanost sa as. Ostryo-Fagetum