Atmosferska taloženja u šumskim ekosustavima Europe i istraživanje novih metoda određivanja fosfora i amonijakalnog dušika u okviru ICP Forests programa - Jakovljević, Tamara; Berković, Katarina; Tartari, Gabriele; Vrbek, Boris; Vorkapić-Furač, Jasna (2009)
U sklopu programa ICP Forests, provode se intenzivna i stalna motrenja stanja šumskih ekosustava Europe s posebnim osvrtom na atmosfer ska taloženja.Istražuju se nove metode određivanja pojedinih kemijskih ele menata zbog specifičnosti uzoraka. Fosfor i dušik su za biosferu elementi od najveće važnosti. Stoga je određivanje koncentracija fosfora i dušika od ne procjenjive važnosti u poznavanju, kontroli i modeliranju biokemijskih ciklusa šumskog ekosustava. U ovom radu ispitana je primjenjivost nove kolorimetrijske metode na au tomatskom analizatoru za određivanje fosfora i amonijakalnog dušika u uzorcima atmosferskih oborina, u svrhu unapređenja postojeće metodologije koja se koristi u ICP Forests, međunarodnom istraživačkom programu. Do sada korištene standardne metode određivanja fosfora i amonijakalnog dušika su metode spektrofotometrijske analize.U postupku validacije nove kolorimetrij ske metode na automatskom analizatoru primijenjeni su sljedeći kriteriji: grafička analiza rezultata mjerenja, točnost, linearnost metode, radno područje metode, granica detekcije i granica kvantifikacije te ponovljivost
Bibliografija: 12 jed
Summary
Keywords: Fosfor -- Amonijakalni dušik -- ICP Forests -- Atmosferska taloženja -- Šumski ekosustav