Preciznost procjene strukturnih elemenata bukovo-jelove sastojine ovisno o veličini kružnih primjernih ploha - Vedriš, Mislav; Jazbec, Anamarija; Frntić, Marko; Božić, Mario; Goršić, Ernest (2009)
Osnovni elementi strukture sastojine (broj stabala, temeljnica i volumen) procjenjuju se na temelju uzorka primjernih ploha. Cilj ovog istraži vanja je usporediti rezultate procjene strukturnih elemenata sastojine dobive ne na primjernim plohama različite veličine, te posredno ocijeniti učinkovitost iz mjere glede veličine ploha. Mjerenja su provedena u bukovo-jelovoj sastojini Nastavno-pokusnoga šumskog objekta "Zalesina" na području prebornih šuma Gorskoga kotara u Hrvatskoj. Na sistematskom uzorku 17 koncentričnih kruž nih primjernih ploha izmjereni su prsni promjeri stabala te njihov položaj (azi mut i udaljenost) u odnosu na središte plohe. Pri tome su stabla iznad 10 cm promjera mjerena na krugovima radijusa 13 m, stabla iznad 30 cm promjera na krugovima radijusa 19 m, te samo stabla deblja od 50 cm na krugovima radi jusa 26 m. Načinjen je računalni program za izračun strukturnih elemenata sastojine te njihovu simulaciju i obračun po plohama radijusa različitih od onih izmjerenih. Uspoređeno je osam veličina kružnih ploha – osim mjerenih ploha (radijusi 13, 19 i 26 m) uzete su plohe radijusa korištenih u uređajnoj inventuri (7,98 m; 12,62 m; 5 i 12 m), nacionalnoj inventuri (7, 13 i 20 m)i nekoliko po kus nih veličina krugova (9,77 m; 11,28 m te 7 i 13 m). Na svim stajalištima su za svaku veličinu plohe izračunate prosječne vrijednosti broja stabala, temelj nice i volumena po hektaru. Razlike u procjeni strukturnih elemenata na ra zini sastojine između ploha različitih veličina nisu statistički značajne, uz ra zinu značajnosti 0,05. Za rezultate procjene izračunata je preciznost procje ne uz 95 % pouzdanosti koja izravno ovisi o odabranoj veličini ploha
Bibliografija: 17 jed
Summary
Keywords: Bukovo-jelova sastojina -- Kružna primjerna ploha -- Drvna zaliha -- Temeljnica -- Broj stabala -- CirCon