Quantum theory of neutron multiple-slit diffraction - Wu, Xiang-Yao (Array, 2009)
Proučavamo difrakciju neutrona na mnogo pukotina kvantno-mehaničkim pristupom. Za dvije pukotine postigli smo ove ishode računa: (1) Kada je omjer (d + a)/a = n (n = 1, 2, 3, · · ·), izostaju redovi n, 2n, 3n, · · · u difrakcijskoj slici. (2) Kada je (d + a)/a /=n (n = 1, 2, 3, · · ·), svi se redovi javljaju u difrakcijskoj slici. Za difrakciju na N (N ≥ 3) pukotina dobili smo ove ishode: (1) Izmed– u dva osnovna maksimuma javljaju se N − 2 sekundarna maksimuma i N − 1 minimuma. (2) Kako se broj pukotina povećava, povećava se intenzitet difrakcijske slike i širine vrhova se smanje. (3) Kad se širina pukotina poveća, pojača se intenzitet difrakcije a vrhovi se suze. (4) Ako se poveća razmak pukotina d, poveća se broj glavnih maksimuma i oni se suze. (5) Nalazimo nov kvantni efekt da duljina pukotina c ima velik utjecaj na difrakcijsku sliku u slučaju mnogo pukotina. Vjerujemo da će se ishodi ovog rada provjeriti mjerenjem neutronske difrakcije na rešetci s mnogo pukotina