Mentalitet nacionalnoga opsadnog stanja i predsjednički izbori 2008. u Srbiji - Šram, Zlatko (Array, 2009)
U ovom se istraživanju nastojalo utvrditi (1) nalaze li se dimenzije određenih političkih stavova u međusobno takvim relacijama da upućuju na postojanje latentnoga stavovskog obrasca koji bi se moglo nazvati srbijanskim mentalitetom nacionalnoga opsadnog stanja, (2) distribuciju rezultata na skali mentaliteta nacionalnoga opsadnog stanja u ispitivanoj populaciji i (3) utjecaj predsjedničkih preferencija i sociodemografskih karakteristika na internalizaciju političkih vrijednosti i stavova koji formiraju sadržaj skale mentaliteta nacionalnoga opsadnog stanja u Srbiji.