Uporaba treće generacije antipsihotika u dječjoj i adolescentnoj dobi - Dodig-Ćurković, Katarina; Ćurković, Mario; Ramčić, Ivan; Radić, Josipa, liječnica; Radić, Mislav (2009)
Uporaba atipičnih antipsihotika u djece i adolescenata predmet je brojnih istraživanja zadnjih desetak godina. U tu skupinu lijekova se ubrajaju: ziprasidon, kvetiapin, olanzapin, sertindol, aripriprazol i risperidon. Autori iznose pregled novijih saznanja o toj skupinii antipsihotika s obzirom na moguće terapijske intervencije kod određenih poremećaja u dječjoj i adolescentnoj dobi, kao npr: poremećaja prehrane, autizma, shizofrenije, prve psihotične reakcije, bipolarnih poremećaja, pervazivnih razvojnih poremećaja, kontrole agresivnosti i impulzivnosti, ljutnje i sl. S obzirom na osjetljivo životno razdoblje praćeno intenzivnim metaboličkim i hormonskim promjenama važno je uzeti u obzir i mogućnost neželjenih učinaka treće generacije antipsihotika: galaktoreja, hiperprolaktinemija, smetnje menstrualnog ciklusa, osteporoza (djevojčice i adolescentice), ginekomastija, seksualne poteškoće, hipogonadizam, ginekomastija (dječaci i adolescenti). Oba spola imaju povećani rizik od debljine, povišenih vrijednosti lipida i glukoze natašte, uz pojavu tipa II šećerne bolesti i probavnih odnosno urogenitalnih poteškoća. Autori zaključuju da je postavljanjem dobre dijagnoze, pravilnim odabirom odgovarajućeg antipsihotika i uz oprezno nadziranje neželjenih reakcija moguće ostvariti dobar terapijski odgovor i optimalan klinički učinak
Bibliografija: 46 jed
Summary
Keywords: Treća generacija antipsihotika -- Risperidon -- Nuspojave -- Djeca i adolescenti