Usmenost za djecu u hrvatskoj etnologiji i folkloristici - Hameršak, Marijana (Array, 2009)
Interes hrvatske etnologije i folkloristike za usmenost za djecu u ovom se radu institucionalno, epistemološki i svjetonazorski kontekstualizira na dvjema razinama – razini povijesti istraživanja djece i istraživanja usmenosti. Nakon interpretacije uvjeta i implikacija nevidljivosti usmenosti za djecu u radovima o dječjem folkloru, a zatim i u radovima o usmenoj književnosti, u radu se propituju mogućnosti, odnosno zadanosti interpretacije starijih etnoloških i folklorističkih tekstova kao izvora za raspravu o usmenosti za djecu u tradicijskim sredinama na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće