Prilog za razvoj ekomuzeja u Ravnim kotarima - Babić, Darko, muzeolog (Array, 2009)
Kroz teorijski dio rad prikazuje povijest i razvoj ekomuzeja koji ima svrhu trajnog podsjetnika stvarateljima budućeg ekomuzeja. Konkretni segmenti tradicijske kulture istraživanih sela u drugom su dijelu rada prezentirani i istovremeno postavljeni u idejni kontekst, formirajući tako korpus mogućih aktivnosti i akcija ekomuzeja na području Ravnih kotara