Thermically evaluation and modelling of friction welding - Can, Ahmet (Array, 2009)
Zavarivanje se koristi za spajanje različitih materijala u proizvodnim procesima. Tehnika zavarivanja trenjem je također jedna od mnogih aplikacijskih metoda. Ta se metoda počela intenzivno razvijati od 1950. godine. Najvažnije prednosti te metode su jednostavna primjena, ušteda materijala i energije. Pri tom procesu se toplinu generira pretvorbom mehaničke u toplinsku energiju na dodirnoj površini komponenata koje rotiraju pod nametnutim tlakom. U ovom radu je izvedena matematička relacija koja povezuje utrošenu mehaničku i dobivenu toplinsku energiju. Kao ogledni materijal, pri eksperimentima, korišten je srednje ugljični čelik AISI 1040. Sveukupna toplinska energija, gubitci topline kao i temperaturno polje u spajanim (zavarivanim) materijalima, a koji ovise i o trajanju vremena zavarivanja, ispitani su pri zavarivanju trenjem za tijela različitih geometrija. Ispitivanje je izvedeno koristeći Quick - Field program obzirom na skladnost s eksperimentalnom rezultatima i s obzirom na njegovu jednostavnu primjenu. Kao rezultat, evaluirani su različiti podaci za određivanje svojstava materijala kao i uvjeta zavarivanja, i dobiveni su rezultati uspoređeni s rezultatima iz prethodnih studija