Numerical procedure for two beam elastic impact analysis - Ćatipović, Ivan (Array, 2009)
Prikazan je postupak za numeričku analizu elastičnog sudara dviju greda. Grede su modelirane korištenjem metode konačnih elemenata, a za vremensku integraciju jednadžbe dinamičke ravnoteže korištena je modificirana metoda linearnog ubrzanja. Posebna pozornost posvećena je kontaktnom problemu i provedbi proračuna. Ukratko je opisana metoda za određivanje sile udara temeljena na principu očuvanja energije. Primjena postupka ilustrirana je na primjeru sudara komunikacijskog mosta između dviju platformi i zaštitne konstrukcije, zvane "arestor". Dobiveni rezultati uspoređeni su s rezultatima određenim energetskim pristupom. Analiziran je i utjecaj prigušenja na dinamički odziv sustava.