"Bolesti i ljudi vječni suparnici" - zdravstvo na području Podžupanija bjelovarske i križevačke 1874.-1884 - Karaula, Željko, povjesničar (Array, 2009)
Autor opisuje zdravstvene prilike hrvatskih sela i gradova (Bjelovar, Križevci i okolica) u razdoblju od 1877. do 1890. godine, a prema izvještajima Liečničkog viestnika, te još nekih drugih izvora. U radu se ukazuje na probleme ustrojavanja modernog zdravstva, bolničkog liječenja i liječničke skrbi na tom području, kao i statističke tablice oboljelih od raznih bolesti, iz kojih se vidi veliki broj smrtnosti među pučanstvom, posebno djecom