Analysis of exergy destruction of an evaporator or/and a condenser - Galović, Antun, inženjer strojarstva (Array, 2009)
Ovim je radom pokazano da se eksergijski gubitci u isparivaču ili kondenzatoru mogu analitički izraziti istim bezdimenzijskim značajkama koje se koriste u njihovoj energijskoj analizi uz dodatnu bezdimenzijsku temperaturnu značajku koja predstavlja omjer ulaznih temperatura jače i slabije struje. To znači da prikazani algoritam omogućuje istovremeni izračun kako energijske efikasnosti tako i eksergijskog gubitka. Eksergijski gubitak je normiran s ukupnim toplinskim kapacitetom slabije struje. Analitički su utvrđene granične vrijednosti eksergijskih gubitaka u smislu nultih i beskonačnih vrijednosti relevantnih bezdimenzijskih varijabli. Nadalje je dana poveznica između slučaja kada samo jedna struja mijenja svoje agregatno stanje i slučaja kada obje struje mijenjaju svoja agregatna stanja. Prikazani algoritam proračuna eksergijskih gubitaka izveden je kao specijalni slučaj modela proračuna eksergijskih gubitaka za izmjenjivače topline u kojima obje struje mijenjaju temperaturu. Za sve analizirane slučajeve uzet je samo utjecaj temperaturnih razlika struja, dok je utjecaj pada tlaka uslijed trenja na iznos eksergijskog gubitka u izmjenjivaču topline zanemaren