Influence of polyvalence professionals on product development process efficiency - Meglič, Jure (Array, 2009)
Razvoj proizvoda jedan je od najvažnijih procesa u poduzećima za zadovoljavanje potreba potrošača, ostvarivanja dugoročnog porasta tržišta, prihoda i vrijednosti poduzeća. Osnovno pitanje našeg istraživanja jest, kako zaposleni s više i bolje razvijenim kompetencijama (polivalentni zaposleni) povećavaju efikasnost procesa razvoja proizvoda. Oslanjamo se na hipotezu da na efikasnost procesa razvoja proizvoda značajno utječe kvocijent između kompetencija zaposlenih i zahtjeva aktivnosti u procesu. Hipoteza je bila provjerena u međunarodnoj provjeri gdje je surađivalo pet obućarskih poduzeća iz tri europske zemlje. Analizom varijabli i upotrebe korelacijske i regresijske analize, potvrđuje se utjecaj polivalentnih zaposlenih na efikasnost procesa razvoja proizvoda. Također se potvrđuje da su polivalentni zaposleni, strateški resursi, koji poduzeću ostvaraju dugoročnu kompetitivnu prednost, omogućavajući efikasan razvoj novih proizvoda s visokim utjecajem potrošača