Influence of low temperatures on no-load power losses in worm gears - Mrčela, Tomislav; Opalić, Milan; Kljajin, Milan (2009)
Rad donosi rezultate istraživanja o gubitcima snage u pužnom prijenosu, odnosno gubitke snage praznog hoda za različite početne temperature. Rabljena su dva maziva, namijenjena isključivo za pužni prijenos, jedno mineralno ulje i drugo sintetsko ulje, oba proizvedena od istog proizvođača. Rezultati istraživanja prikazani su u tablicama i dijagramu s mogućnošću usporedbe za različite temperature. Također su dobiveni i izrazi za gubitak snage praznog hoda na niskim temperaturama za konstantnu brzinu klizanja i različite vrste ulja za podmazivanje
Bibliografija: 8 jed.
Sažetak
Keywords: Pužni prijenosnik -- Prazni hod -- Niske temperature -- Brzina klizanja -- Maziva -- Mineralno ulje -- Sintetsko ulje