Improvement of industrial production process design using systematic layout planning - Fafanđel, Nikša (Array, 2009)
Suvremeni industrijski proizvodni procesi, pa tako i brodograđevni, moraju biti takvi da osiguraju isporuku proizvoda ili međuproizvoda na vrijeme uz prihvatljivu cijenu i pritom uz zahtijevanu kvalitetu. Primjerice, proces izradbe cijevi u brodograđevnoj industriji primjenom konvencionalnih metoda temelji se na velikom udjelu ručne obradbe, što rezultira nedovoljnom proizvodnošću po jedinici cijevi. Za povećanje proizvodnosti nužno je uvoditi CNC strojeve i robotizirane linije koje će doprinijeti povećanju propusne moći proizvodnog procesa. Pri tome treba definirati optimalan razmještaj strojeva, odnosno layout, koji osigurava proizvodno-tehnološki proces obradbe s maksimalnom propusnom moći. Stoga se, za unapređenje projektiranja proizvodnog procesa predlaže primjena procedure Sistematskog planiranja layout-a. SLP procedura koristi se za utvrđivanje optimalnoga razmještaja strojeva i radnih mjesta unutar proizvodnog procesa. Unapređenje projektiranja proizvodnoga procesa korištenjem predložene procedure provjereno je na temeljnom projektu nove cjevarske radionice realnog brodogradilišta