Performance simulation of ship propulsion system with slow speed diesel engine under aggravated conditions - Račić, Nikola, inženjer pomorskog prometa (Array, 2009)
Model je primijenjen na propulzijskom sustavu jednog tankera izgrađenog u brodogradilištu Brodosplit s pogonskim dizelskim motorom MAN B&W 6S50MC. Uvid u tehničku dokumentaciju, te sva ispitivanja, koja su bila potrebna za izradu ovoga rada obavljena su u Tvornici dizelskih motora-Split, tijekom ispitivanja motora na ispitnom stolu, te tijekom probnih vožnji broda. Model je primijenjen za analizu stacionarnih i dinamičkih uvjeta rada, sporohodnog propulzijskog dizelskog motora s prednabijanjem i brodskog vijčanog propulzora s nepomičnim krilima. Posebno je ispitana stabilnost i raspoloživost u otežanim uvjetima rada, kao što je smanjenje opterećenja na nekom od cilindara ili poteškoće u radu sustava ispiranja i prednabijanja cilindara. Analizom rezultata utvrđene su krajnje granice utjecajnih značajki, određena su sigurna pogonska stanja, posebno sustava regulacije brzine vrtnje i sustava turbopuhala