Some considerations about engineering ethics - Lovrin, Neven (Array, 2009)
U današnje vrijeme inženjeri i znanstvenici nose teret odgovornosti za kvalitetu života budućih generacija više nego ikad prije. Inženjerstvo je važno i učeno zanimanje koje ima izravan i vitalan utjecaj na kvalitetu života svih ljudi. Odluke i aktivnosti inženjera imaju dalekosežan utjecaj na svijet u kojem živimo i na cjelokupno ljudsko društvo. Zbog toga, rad inženjera mora se temeljiti na ispravnosti, nepristranosti, pravednosti i poštenju, te mora biti usmjeren prema zaštiti javnog zdravlja, sigurnosti i opće dobrobiti. Pogreške u inženjerskom radu često su uzrokovane nedostatkom inženjerske etike. Inženjeri za svoj rad odgovaraju inženjerskoj zajednici, političkim i društvenim institucijama, kao i svojim poslodavcima, te kupcima, odnosno korisnicima inženjerskih proizvoda. Nažalost, često smo svjedoci sve negativnijih posljedica znanstvenog i tehnološkog napretka, uzrokovanih zanemarivanjem moralnih načela u ljudskom djelovanju. Inženjeri moraju biti svjesni etike u svom profesionalnom radu i ne smiju imati na umu samo profit, jer kad stvari krenu krivim putem, uvijek je u pitanju etička dimenzija