Measurement of fine grain copper surface texture created by abrasive water jet cutting - Hlaváček, Petr, inženjer (Array, 2009)
Ovaj rad prikazuje rezultate eksperimenata koji su napravljeni na bakru komercijalne čistoće, s ciljem određivanja utjecaja veličine zrna na mehanička svojstva i teksturu površine dobivene obradom abrazijskim vodenim mlazom. Za izradu uzoraka od sitnozrnatog bakra korištena je tehnika kanalno kutne ekstruzije. Mjereni su tvrdoća i veličina zrna sitnozrnatog bakra i posebno, površina priređenih bakrenih uzoraka koje je obrađena tehnologijom abrazijskog vodenog mlaza. Površinske nepravilnosti dobivene pri abrazijskom rezanju vodenim mlazom su ocijenjene pomoću profila površinske hrapavosti parametra Ra. Nađeno je da veličina zrna materijala predstavlja važan faktor koji utječe na konačan oblik topografije površine u slučaju obrade vodenim mlazom