Product function matrix and its request model - Karakašić, Mirko (Array, 2009)
U radu je prikazan razvijeni model prvog strukturnog oblika matrice funkcije proizvoda i model njezinih zahtjeva koji dovodi u međusobne odnose funkcije proizvoda i tehničke sustave koji ih rješavaju. Funkcije su opisane parametrima, određenim iz fizikalnih zakona. Tehnički sustavi i funkcije povezani su između sebe preko poveznica koje popunjavaju polja matrice. Poveznice su određene preko pobjednih parametara. Pobjedni parametri se određuju iz skupa parametara svake funkcije te imaju najveći značaj i utjecaj na određenu funkciju. Model je implementiran u razvijeni prototipni računalni sustav, pomoću kojeg je u ovom radu generiran prvi strukturni oblik matrice funkcije proizvoda i njezinih zahtjeva za stator elektromotora usisne jedinice. Primjenom modela matrice funkcije proizvoda i njihovih zahtjeva, u procesu koncipiranja proizvoda, omogućuje se konstruktoru preispitivanje samoga sebe uspoređujući mogućnosti realizacije novih ideja s već prethodno napravljenim proizvodima