Damage level estimate of API J55 steel for welded seam casing pipes - Šarkoćević, Živče (Array, 2009)
U radu su prikazani rezultati ispitivanja razine oštećenja čelika API J55, korištenog za izradu zaštitnih cijevi visokofrekventnim kontaktnim postupkom zavarivanja (VF). Ispitivana cijev povučena je iz eksploatacije nakon približno 70 000 radnih sati u naftnoj bušotini. Izvršena su eksperimentalna ispitivanja mehaničkih svojstava osnovnog materijala i zavarenog spoja - određivanje rasteznih svojstava i udarne žilavosti. Ponašanje pri lomu je ispitivano korištenjem modificiranih kompaktnih epruveta za zatezanje (CT), s početnom pukotinom u osnovnom materijalu, metalu šava i zoni utjecaja topline (ZUT). Kritična vrijednost koeficijenta intenzivnosti naprezanja KIc određena je na osnovi kritične vrijednosti J integrala JIc. Ispitivanje brzine rasta zamorne pukotine i praga zamora izvedeno je na standardnim Charpy epruvetama sa zarezom. Na osnovi rezultata eksperimentalnih ispitivanja na epruvetama izrađenim od rabljenog i novog materijala iste klase, zaključeno je da svojstva materijala nisu u velikoj mjeri izmijenjena tijekom analiziranog perioda