Migraine – pathophysiology of pain - Vuković, Vlasta (Array, 2009)
Migrena je primarna glavobolja epizodnog karaktera karakterizirana nizom događaja koji uključuju kombinacije neuroloških, gastrointestinalnih i autonomnih promjena. Glavobolja je vjerojatno uzrokovana aktivacijom nociceptora u meningama i u stjenci krvnih žila, u kombinaciji s poremećajem u centralnoj modulaciji boli. Glavobolja i pridružene neurovaskularne promjene povezane su s trigeminalnim sustavom. Postoji također veza između migrenske aure i glavobolje. Kortikalna šireća depresija aktivira trigeminovaskularna aferentna vlakna, uslijed čega dolazi do dugotrajnog porasta protoka u srednjoj meningealnoj arteriji kao i u otpuštanju polipeptida unutar dure. Uslijed interakcije neuropeptida i stijenke krvne žile dolazi do dilatacije, ekstravazacije proteina plazme te aktivacije trombocita. Upala senzitizira živčana vlakna (periferna senzitizacija) te oni sad reagiraju na prethodno bezazlen podražaj, npr. pulzacije krvne žile, uzrokujući, barem djelomično, migrensku bol