Application of artificial neuraln networks to multiple criteria inventory classification - Šimunović, Katica (Array, 2009)
Klasifikacija zaliha predstavlja značajan dio upravljanja zalihama kao jedne od tehnika operacijskih istraživanja. Sustavni pristup upravljanju i klasifikaciji zaliha može imati značajan utjecaj na tržišnu konkurentnost tvrtke. U radu su opisani rezultati istraživanja primjene neuronskih mreža za višekriterijsku klasifikaciju zaliha. Analizirane su različite strukture neuronske mreže širenja unazad, te izabrana optimalna struktura s najmanjom razinom srednjeg kvadratnog odstupanja. Rezultati dobiveni neuronskim mrežama uspoređeni su s rezultatima višekriterijske klasifikacije zaliha dobivenim primjenom metodologije "analitički hijerarhijski proces"