Acceptability of residual stresses measurement methods of butt weldments and repairs - Vuherer, Tomaž (Array, 2009)
Spojevi koji su zavareni taljenjem materijala izloženi su zaostalim naprezanjima, koja nastaju zbog toplinskog ciklusa zavarivanja. Zaostala naprezanja su mjerena na sučeonim zavarenim pločama iz čelika NIOMOL 490 K, prije i poslije reparature. Cilj ovog rada je usporediti tri različite metode za mjerenje zaostalih naprezanja (metoda bušenja rupice, metoda rendgenske difrakcije i metoda usmjerene efektivne permeabilnosti) na V – sučeono zavarenim spojevima zavarenim s dva različita postupka (zavarivanje pod praškom i Transferred Ionized Molten Energy). Vrijednosti zaostalih naprezanja na zavarenim spojevima poslije reparature su veće nego prije reparature